Egipt kuchnia

egipt

Potrawy w Egipcie nie wyróżniają się niczym specjalnym od kuchni spotykanych w północnej części Afryki, co nie oznacza oczywiście, że nie jest to wartościowa ani ciekawa kuchnia. Przeciwnie – przebywając na wczasy egipt należy bezwarunkowo skosztować lokalnych przysmaków. Kuchnia ta ma wiele naleciałości z krajów afrykańskich, indyjskich, ale także ma ona sporo wspólnego z daniami z obszaru śródziemnomorskiego, o czym nie można napisać wcale o państwach, które znajdują się na południu Afryki.

Należy jednak rozumieć, że nigdzie w Egipcie nie zjemy w lokalach dań przygotowanych z wieprzowiny chyba, że chodzi o hotele najwyższej klasy, wtedy odstępuje się od zasady, bo są to kurorty, w których żywią się wczasowicze, dający przeżycie tubylcom. Typowi mieszkańcy Egiptu to wyznawcy islamu i dlatego spożywanie wieprzowiny jest u nich surowo zakazane i niezgodne z jakimkolwiek kodeksem etycznym i moralnym. Dlatego też jeśli mamy ochotę spożyć mięso w Egipcie, będziemy skazani, co najwyżej na kurę oraz na wołowinę, ale należy wiedzieć, że mięso w Egipcie jest przyprawiane świetnie.